Challenge

General Electric, GE, requested us to produce a holistic solution for a co-working space for startups in the Vallila office in Helsinki. The people at GE admired our work that we did at the Aalto Design Factory, Startup Sauna and Appcampus. The challenge was to define a space for a company that did not yet exist and in a situation, where the particular needs for the space were not yet clear. In addition, the budget and timeline for the project were set ambitiously.

Results

Health Innovation Village is an ecosystem for healthtech startups, which is situated in Vallila Helsinki in connection with GE’s own office. During three months time we moved from definition to concept creation, spatial planning and implementation to a 700 m2 sized space. We interviewed startup entrepreneurs, investors and users of co-creational workspaces. The end result is a combination of a multipurpose space, combi space and co-working space offering individual small offices as well as shared and designated work stations. In addition, the space offers different meeting rooms, team spaces, Skype spaces, a presentation room, a roof terrace and a social café. Prototyping, saunas and a gym are also available in proximity.

Facts

Year: 2014

Koko: 60+ työpistettä

Size: 750 m2

Main investment: New furniture and surfaces

Total costs of project: 140 €/m2

facebook.com/healthinnovlge

20140820_085453172_iOS 031 Health Innovation Village opening 28.10.2014 10478198_274162719442551_4258684833899539217_n

Reference pictures: © xxx

016 Health Innovation Village opening 28.10.2014 001 Health Innovation Village opening 28.10.2014 031 Health Innovation Village opening 28.10.2014 10478198_274162719442551_4258684833899539217_n